5 trends in de 'financial supply chain'

Submitted by Anonymous on Tue, 11/01/2011 - 12:51 in

Internet als transactiekanaal, de groei van e-commerce in B2C en B2B, E-invoicing als driver voor e-trade, real time informatie over financiering en cashflow en SEPA. Allemaal trends die spelen in de financiële supply chain. De financieel manager heeft in het managen en integreren van al deze trends een belangrijke rol te vervullen.

 

1.       Internet als transactiekanaal gaat nu pas beginnen
De afgelopen jaren heeft het internet zich ontwikkeld als volwaardig zakelijk transactiekanaal. Waar we een paar jaar geleden nog vooral informatie ophaalden en hier daar als consument wat bestelden is nu het digitaal tekenen van contracten, het online betalen of het digitaal declareren min of meer normaal. Goederen of diensten worden online besteld, bevestigd of betaald en dit gaat verder dan alleen online winkelen door consumenten.  Voor de komende jaren zal de opkomst van ‘connected mobile devices’ hier nog een extra impuls aan geven. Voor financieel managers liggen de belangrijkste uitdagingen op het terrein van integratie van processen en systemen security, identificatie van gebruikers,klanten en leveranciers .

 

2.       Groei van e-commerce in B2C , maar ook zeker in B2B, vermenging van online en offline werelden
Ondankt de verwachte economische tegenwind zal de e-commerce omzet de komende jaren toenemen. Een aantal branches zoals de boekhandel, reiswereld en electronica handel heeft al een complete shift gezien qua business model, de komende jaren zijn andere industrien en branches aan de beurt die hierdoor volledig zullen veranderen. Financieele dienstverlening is hier een van. Dit eventueel geholpen door het toenemende wantrouwen in bestaande partijen. Een andere trend is de vermenging van online en offline werelden, dit onderscheid bestaat straks niet meer. Goederen zullen online worden besteld en aan de toonbank worden betaald of fysieke goederen stromen worden digitaal verrekend. In de zakelijke wereld zullen klanten en leveranciers meer en meer eisen dat purchase-to-pay en order-to-cash processen (ook) online kunnen worden gedaan. Al deze verschillende kanalen en dynamiek leidt tot een andere manier van financieele controle.

 

 

3.       E-invoicing als driver voor e-trade
In vervolg op het vorige punt zal de digitalisering van papieren processen een belangrijk thema zijn voor de komende jaren, elektronisch facturen is hier een van de ‘hot topics’ temeer omdat er vanuit de overheid veel aandacht voor is en omdat er op dit onderdeel veel te besparen valt, denk aan papierstromen, disputen, credit facturen en betaaltermijnen. Vanuit projecten bij multi nationals is dit onderwerp meestal een intern project, maar ‘e-trade’ is een process tussen klanten leveranciers en andere business partners (oa bank, logistiek dienstverlener) en heeft dus de grootste uitdaging buiten de eigen organisatie.

 

4.       Real-time, cash flow en financiering o.b.v. real time informatie in de ‘cloud’
Tot nu toe is de financieele administratie gebaseerd op evenementen die al gebeurd zijn. ls management tool om te struren is die informatie dan dus weinig bruikbaar meer. ERP software heeft de ‘P’ van planning nog niet echt waargemaakt. Deze ‘traagheid’ van informatiestromen zorgt er voor dat er nog veel o.b.v. ‘oude’ informatie zaken gedaan wordt. Typische voorbeelden hiervan zijn voorraadfinanciering en klanten kredieten, in veel gevallen is het per kwartaal opleveren van data aan de bank niet echt een representatie van de werkelijkheid. Financieringsbehoefte kan van minuut tot minuut verschillen. Indien de factuur informatie en status real-time beschikbaar is levert dit veel nieuwe mogelijkheden om scherper zaken te doen met uw bank of leveranciers, denk hierbij bijvoorbeeld aan betalingskortingen eerder betaalde facturen.

 

5.       Europees betalingverkeer via of ondanks SEPA
SEPA, met de daarbij behorende nieuwe Europese betaalproducten, wordt stapsgewijs ingevoerd. Op dit moment is SEPA nog beperkt tot het interbancaire betalingsverkeer, maar at gaat snel veranderen. Alle banken zijn in 2010 overgestapt en hanteren nu de SEPA Credit Transfer (SCT, de Europese overboeking op basis van IBAN/BIC) en de SEPA Direct Debit (SDD, de Europese incasso). Nu de rest van Europa nog. Later dit jaar neemt de Europese Commissie naar verwachting een besluit over de einddatum van het gebruik van de huidige, nationale betaalproducten. Waarschijnlijk wordt dat eind 2013/begin 2014. Voor Nederlandse bedrijven die internationaal opereren, kan dit een belangrijke verbetering betekenen. In de nabije toekomst kunnen zij het betalingsverkeer vanuit één centrale plek organiseren en aansturen, wat een flinke kostenbesparing kan ople veren. Voor Nederlandse ondernemingen die niet grensoverschrijdend zakendoen, heeft SEPA zoals het nu lijkt eerder nadelen dan voordelen. De huidige betalingsinfrastructuur in ons land is goed en goedkoop; SEPA maakt het alleen maar duurder en complexer. Voor Europese lidstaten zoals Italië en Spanje, waar betalen lastiger is en de kosten hoger zijn dan in Nederland, ligt dit anders.

 

 

Als deze zaken ook in uw bedrijf spelen; mag ik dan eens met u meedenken over mogelijkheden en oplossingen?

Waarschijnlijk kunnen we er beiden wat van leren.

 

Alvast bedankt.

 

Met vriendelijke groet,

 

Tonnis de Boer

 

Tonnis@innopay.com

0031 – 6 – 21 511 755

 

Share: email | LinkedIn

Related posts

Syndicate content

We are sorry, but there are no blog posts that match the selection.

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.